"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Welkom op de webstek van Ontluikende Beweging, de vzw waarin wij, Nancy en Edo, onze passie voor de vijf ritmen laten stromen. Wij kunnen ons geen leven zonder die beoefening meer voorstellen, en we nemen je graag mee in beweging, zodat je zelf mag ervaren wat het in jouw leven kan brengen. Neem gerust (regelmatig) een kijkje op deze webstek, en aarzel niet om je lichaam te laten proeven van een van onze lessen, en ons te laten weten wat je er ervaren of ontdekt hebt.

De vijf ritmen is een internationale beweging gestart door Gabrielle Roth, een Amerikaanse vrouw die gepassioneerd was door dans en hoe beweging ons kan vrijmaken. Wij hebben een twintigtal collega's in België, en honderden verspreid over de hele wereld. Daarom hebben we gekozen om naast onze eigen activiteiten, op deze webstek ook een selectie van activiteiten van onze (inter)nationale collega's op te nemen, als een bloemlezing van wat er zoal beschikbaar is. Je vindt er ook verwijzingen naar de Belgische en internationale agenda's.

Bewegen met het leven

Er zijn momenten in mijn leven wanneer er één verandering plaats grijpt, die dan leidt tot verdere veranderingen, zodat het voelt alsof het leven me vraagt om het oude los te laten en over te gaan naar het nieuwe in een snel tempo.
Ik stel vast dat de beoefening van de golf van de vijf ritmen me helpt om hiermee te bewegen, me kan ondersteunen om te verkennen hoe dit me raakt en hoe ik bij mezelf en in mijn lichaam kan blijven, aanwezig bij dat allemaal, en om daarbij mijn eigen mooie, onvolmaakte zelf te zijn.

In het vloeiende ritme kan ik in tijden van verandering beginnen te bewegen, met adem, en me realiseren dat sommige delen van mijn lichaam weerstand bieden aan die verandering. Dan voeg ik meer adem toe en luister ik naar die delen, geleidelijk aan ziend hoe ze kunnen bewegen, en de grond onder mij voelend. Vloeien is een zachte behulpzame manier om aanwezig te komen in mijn lichaam, zodat mijn dans mij kan steunen terwijl ik door de veranderingen ga.

In staccato kan ik stap voor stap de structuur vinden die me kan helpen om te blijven bewegen op een wijze die niet te strak of controlerend is. Ik kan een houding vinden van "ja er zijn dingen die ik kan doen" om mezelf te helpen, samen met een zeker realisme of nederigheid dat ik niet alles in handen kan houden.

In chaos kan ik de grote energie van verandering en transformatie voelen rondom mij en in mij, en ik beoefen de praktijk om geaard en aanwezig in mijn lichaam te blijven, terwijl de wind van de verandering aan me rukt. En de chaos herinnert me aan het vermogen om dingen door me laten bewegen, en dan uit mij, om me daaraan over te geven, terwijl ik prachtig zacht en geaard ben. Om de verandering toe te laten, door te laten, en het op een dieper niveau te integreren, vermengend, samensmeltend.

In het lyrische ritme, met die veranderingen en transformaties, kan ik tot een punt komen van enthousiasme, en het zelfs zien als een wonderlijk avontuur. Ik kan nieuwe of tot dan slapende aspecten van mezelf ontdekken en uitproberen hoe het is om zo te zijn. Op dat punt kan ik me ook verzoenen met de verandering, meer behaaglijk en op mijn gemak, en kan ik beginnen met mogelijk mezelf aan te passen aan de verandering.

De verstilling kan me helpen om rustig een stapje terug te zetten om het geheel te overzien, meer beschouwend, terwijl ik grote en volle ademteugen neem, en ik ten minste een begin van bezinking en diepere aanvaarding voel, en het proces verder zet om geleidelijk aan de verandering op te nemen in alle cellen van mijn lichaam, en ik daarbij vertraag en mezelf voed tot wanneer de volgende golf aanbreekt.

We wensen je veel goeds in deze tijd van verandering van seizoen en van jaar.

Aanraders

Volgend jaar komt er een unieke samenwerking tussen de 5 ritmen en PRH, tijdens een zomerweek van 18-24 juli met de workshops "Vanuit beweging mijn innerlijke kracht ontdekken" (voor mensen zonder ervaring met PRH) en "Vanuit beweging vrijer worden in mijn levensdynamiek" (voor mensen die minstens een vijfdaagse cursus bij PRH hebben gevolgd), in Kortenberg. Je kan deze workshops ook volgen als eerste kennismaking met de vijf ritmen.

We gaan door met de vaste groepen in 2020: de volgende in Neeroeteren start op woensdag 6 februari, de volgende in Diest op vrijdag 27 maart. In december geeft onze collega Anne-Mieke Haazen de les in Fitopia, en in januari is het de beurt aan Frie Lavelli.