"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Welkom op de webstek van Ontluikende Beweging, de vzw waarin wij, Nancy en Edo, onze passie voor de vijf ritmen laten stromen. Wij kunnen ons geen leven zonder die beoefening meer voorstellen, en we nemen je graag mee in beweging, zodat je zelf mag ervaren wat het in jouw leven kan brengen. Neem gerust (regelmatig) een kijkje op deze webstek, en aarzel niet om je lichaam te laten proeven van een van onze lessen, en ons te laten weten wat je er ervaren of ontdekt hebt.

De vijf ritmen is een internationale beweging gestart door Gabrielle Roth, een Amerikaanse vrouw die gepassioneerd was door dans en hoe beweging ons kan vrijmaken. Wij hebben een twintigtal collega's in België, en honderden verspreid over de hele wereld. Daarom hebben we gekozen om naast onze eigen activiteiten, op deze webstek ook een selectie van activiteiten van onze (inter)nationale collega's op te nemen, als een bloemlezing van wat er zoal beschikbaar is. Je vindt er ook verwijzingen naar de Belgische en internationale agenda's.

Toegangspoorten

Wanneer ik dans probeer ik mijn hele lichaam uit te nodigen tot beweging, en alle lichaamsdelen daarin mee te nemen. Als beloning verstevigen die lichaamsdelen mijn verankering in de vijf ritmen, en brengen ze mij dieper.

Zo vind ik in het vloeiende ritme mijn bondgenoten in mijn voeten. Door ook nog wat door mijn knieën te zakken kan ik mijn energie in mijn onderlichaam laten bewegen. Dat helpt mij om te aarden, om contact te leggen met de vloer, met mijn realiteit, op een manier die iets dieper gaat. Door mijn voeten in beweging te houden en ze te volgen zonder te weten waar naartoe, krijg ik op een andere manier voeling met wat in me leeft.

In de staccato vuren mijn heupen mijn beweging aan. Ze pikken de energie van mijn onderlijf op, en geven die door aan mijn bovenlijf. En die scharnier in mijn lichaam te laten leven en volop het recht te geven om mee te bewegen verrijkt mijn uitdrukking. Mijn heupen helpen me om mijn eigen vuur te vinden en dat te tonen, om duidelijk te maken aan de wereld waarvoor ik sta.

In de chaos geef ik me over aan de losse beweging van mijn wervelkolom, nek en hoofd. Door die as soepel te laten bewegen, te laten kronkelen en buigen kan ik plaatsen in mij die vast geroest zijn laten zachter worden, wat laten smelten, en er losser van komen. De overgave van mijn hoofd aan de beweging helpt me om gedachten en overtuigingen los te laten, en opener te staan voor alternatieven, die vanuit het niets opeens kunnen opduiken tijdens mijn beweging.

In het lyrische ritme worden mijn armen als het ware mijn vleugels. Ik mag ze openslaan en volop de ruimte verkennen die er rondom mij is. Ik mag ontmoeten, genieten van wat er is en van wat ik ervaar. Ik mag het hele palet van beweging benutten, van de aarde tot de hemel, van mijn tenen tot in mijn vingertoppen. Mijn lichaam wordt dan één in beweging, creatief en soms uitbundig.

In de verstilling verenig ik me met mijn adem. Nog meer dan ervoor ben ik me bewust van mijn ademhaling, en volg ik haar wisselwerking met mijn beweging. Ik verken hoe de beweging aanvangt bij mijn inademing, zich verder ontrolt, om dan uit te monden bij een uitademing. Door deze aandacht krijgt mijn beweging iets mediterend, verbonden met mezelf, aanwezig in mijn omgeving, betrokken op de anderen, en getrokken naar een meer.

Aanraders

Dit jaar komt er een unieke samenwerking tussen de 5 ritmen en PRH, tijdens een zomerweek van 18-24 juli met de workshops "Vanuit beweging mijn innerlijke kracht ontdekken" (open voor mensen met of zonder ervaring met PRH) en "Vanuit beweging vrijer worden in mijn levensdynamiek" (voor mensen die minstens een vijfdaagse cursus bij PRH hebben gevolgd), in Kortenberg. Je kan deze workshops ook volgen als eerste kennismaking met de vijf ritmen. We hopen nog steeds dat deze workshops mogen doorgaan, we zijn er in alle geval klaar voor, welke ook de beperkingen.