"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

op de webstek van Ontluikende Beweging, de vzw waarmee wij, Nancy en Edo, onze passie voor de 5Ritmen laten stromen. Wij kunnen ons geen leven zonder deze beoefening meer voorstellen, en we nemen je graag mee in beweging, zodat je zelf mag ervaren wat het in jouw leven kan brengen.

De 5Ritmen is een internationale beweging gestart door Gabrielle Roth, een Amerikaanse vrouw die gepassioneerd was door dans en hoe beweging ons kan vrijmaken. Wij hebben een twintigtal collega's in België, en honderden verspreid over de hele wereld. Daarom hebben we gekozen om naast onze eigen activiteiten, hier ook een selectie van activiteiten van onze (inter)nationale collega's op te nemen, als een bloemlezing van wat er zoal beschikbaar is. Je vindt er ook verwijzingen naar de Belgische en internationale agenda's.

Verbondenheid

Tien jaar geleden is Gabrielle Roth overleden, de charismatische vrouw die met haar ontdekking, verheldering en verspreiding van de 5Ritmes in de laatste vijftig jaar het begrip ‘bewust bewegen’ op de kaart van de westerse wereld heeft gezet. Sindsdien zijn er vele vormen ontstaan van bewust bewegen, maar ik beleef voornamelijk een band met de 5Ritmen. Die band is voor mij (Edo) ontstaan bij het lezen van haar eerste twee boeken, waar de zoeker in haar de zoeker in mij diep raakte. Waar de beoefening van deze praktijk ons meer leert dan de persoon die ons begeleidt bij die beoefening. Waar onze eigen ervaring, ons eigen tempo, en onze eigenheid centraal staan. Waar we geleidelijk aan mogen ontluiken naar grotere innerlijke vrijheid, en meer verbondenheid, in onszelf en met anderen.

Ik ben dankbaar dat ik honderden uren met Gabrielle heb mogen dansen, van gewone waves tot de silver desert workshop. Dat ik mocht deelnemen aan de laatste teacher opleiding die zij nog heeft geleid. Dat ik inspiratie heb mogen ontvangen rechtstreeks van de bron die zij was. Dat ik nu de 5Ritmen mag doorgeven op de manier waarop ik ze ervaar in mij. Dat alles verbindt mij met haar ook na haar dood, het verbindt mij met het Leven, in mij en in ons allemaal.

Onze 5Ritmen workshops

Nancy en ik voelden vorig jaar dat we een stap verder wilden gaan met het lesgeven over ons lichaam en ons hart. Sinds dit jaar bieden we een verzameling van 10 zondagen in Diest aan waarin we zowel het golf kader (= leren van de ritmen) als het hartslag kader (= opbouwend werken met emoties) zullen verkennen in meer detail, telkens gedurende een dag. Naast de kortere avondlessen krijg je dus ook maandelijks de kans om ook eens een langer bad te nemen in de 5Ritmes. Deze verzameling is opgezet als een verbonden geheel, maar je mag gerust aan een of meerdere workshops afzonderlijk deelnemen. We gaan er volgend jaar mee door.

Workshops samen met PRH

We hebben afgelopen zomer genoten van de unieke samenwerking tussen de 5Ritmes en PRH Vlaanderen (waar we ook beiden medewerker zijn), tijdens de periode van 30 juli - 3 augustus met de twee workshops "Vanuit beweging mijn innerlijke kracht ontdekken" (met Edo en Patrick Jossa) en "Vanuit beweging vrijer worden in mijn levensdynamiek" (met Nancy en Annick Jossa), in Erwetegem (bij Zottegem). Gedurende vijf dagen eerst bewegen met de 5Ritmen, en daarna schrijvend verder verkennen wat we gewaar worden, en dan mogelijk delen volgens de methode van PRH, heeft veel groei opgeleverd voor onze deelnemers. De eerste van die workshops staat volgend jaar (1 tot 5 juli 2023) terug op het programma.