"Als je de mens in beweging brengt, zal die zichzelf helen." Gabrielle Roth

Gabrielle Roth heeft haar onderzoek, bevindingen, en beschouwingen over de vijf ritmen neergeschreven in drie boeken. Ze heeft daarnaast ook talloze albums uitgebracht met muziek die de ritmen ondersteunen, alsook video's over beweging.

Haar eerste boek, 'Maps to Ecstasy', vertaald in het Nederlands als 'Dans het leven', verscheen in 1989. Het beschrijft de vijf ritmen, en de vijf kaarten van haar werk in groot detail. Je krijgt er een mooi overzicht van wat de ritmen zijn, gekruid met talloze voorbeelden en anekdoten.

Haar tweede boek, 'Sweat Your Prayers', vertaald in het Nederlands als 'Dansen in extase', verscheen in 1999. Het beschrijft de vijf ritmen opnieuw, maar voegt daar ook archetypes aan toe, die later ook aan bod komen in haar workshop 'God, Sex and the Body'.

In 2004 schrijft ze haar derde boek, 'Connections', niet vertaald in het Nederlands. Het gaat in op de vijf aspecten van intuïtieve wijsheid, en ze toont hoe we door beweging terug kunnen aanknopen bij onze aangeboren intuïtie, en daardoor de vaste notie van onszelf kunnen vervangen door een vloeibaar, veranderlijk en ontvankelijk zelf.